Waakzaamapp.nl

Wat is mist en hoe ontstaat het?

Een hardnekkig en gevaarlijk verschijnsel

Advertentie

Mist! Zeker in de herfst komt het regelmatig voor dat het in de ochtend een kleine wereld is buiten. Hoewel het vaak mooie foto’s oplevert, kan het weersverschijnsel ook flink wat gevaar opleveren.

In deze blog bekijken we wat mist precies is, hoe het ontstaat en, inderdaad, wat het gevaar is van mist.

Want wist je al dat dit weersverschijnsel niets anders is dan overtollig water?

Advertentie

Hoe ontstaat mist?

Op het moment dat we willen kijken wat mist is, dan moeten we eerst het woordenboek erbij pakken en naar twee verschillende begrippen kijken. Enerzijds moeten we ontdekken wat lucht nu precies is; daarna moeten we kijken naar de luchtvochtigheidsgraad.

Goed, laat eigenlijk dat woordenboek maar zitten.

Lucht: we ademen het in, het is om ons heen, maar we realiseren het nooit echt. Het is een gas dat voor circa 78% uit stikstofgas bestaat, voor 21% uit zuurstofgas en voor 1% uit argon. Er zit ook een klein beetje waterdamp in de lucht opgelost. Dat is inderdaad water dat gecondenseerd is en in de gasfase is overgegaan. Dat is inderdaad wat er gebeurt op het moment dat je water kookt. Er zit altijd wat water in de lucht opgelost.

In de herfst komt er regelmatig mist voor. Foto: Pixabay, CC0 license.

We weten van het artikel over de stapelwolk dat op het moment dat lucht afkoelt, de zogeheten luchtvochtigheidsgraad toeneemt. Maar wat is die luchtvochtigheidsgraad nu eigenlijk? Lees gauw door, want we gaan er nu naar kijken 🙂

Zoals hierboven staat vermeld zit er altijd iets water opgelost in de lucht. Maar de hoeveelheid water die maximaal in de lucht opgelost kan zijn, is afhankelijk van de temperatuur van die lucht. Hoe lager de temperatuur, hoe minder vocht er in opgelost kan worden.

Laten we nu de luchtvochtigheidsgraad definiëren als de hoeveelheid waterdamp die in de lucht is opgelost vergeleken met de totale hoeveelheid waterdamp die op dat moment in de lucht kan worden opgelost. Oftewel: het is een percentage. Op het moment dat de luchtvochtigheid zo’n 50% is, dan is er half zoveel waterdamp in de lucht verdampt als maximaal kan zijn op dat moment.

Op het moment dat de temperatuur zakt, dan neemt de maximaal oplosbare hoeveelheid waterdamp af. Kortom: als de hoeveelheid vocht gelijk blijft, zal de luchtvochtigheidsgraad toenemen (immers, de maximale hoeveelheid neemt af).

Als de temperatuur een bepaalde waarde bereikt, die het dauwpunt heet, dan zal de luchtvochtigheidsgraad 100% bereiken. Wat het dauwpunt precies is hangt af van de buitentemperatuur en de momenteel in de lucht opgeloste hoeveelheid vocht. Je kunt je voorstellen dat als het dauwpunt wordt bereikt, de maximale hoeveelheid vocht in de lucht is opgelost. Dat betekent dat als de temperatuur nog verder zakt, er als het ware ‘te veel’ waterdamp in de lucht is opgelost. Dat betekent maar één ding: het overschot aan waterdamp moet eruit.

En zeker tijdens de rustige nachten kan het betekenen dat deze waterdamp dichtbij de grond uit de lucht verdwijnt, met nevel of mist als gevolg.

Advertentie

Mist boven een weiland. Fotograaf: Pixabay, CC0 license.

De officiële definitie van mist

We schrijven het al: met nevel of mist als gevolg. Hoewel het hier om hetzelfde weersverschijnsel gaat, is het een definitiekwestie of de gecondenseerde waterdamp nu als ‘nevel’ of als ‘mist’ bestempeld kan worden.

Op het moment dat je ondanks de waterdamp nog verder dan een kilometer vooruit kunt kijken, is er sprake van nevel. Dat is een definitie die door het KNMI is opgesteld. Wordt het zicht minder dan een kilometer, dan is er sprake van mist.

Op het moment dat het zicht onder de 200 meter zakt, hanteert het KNMI de term ‘dichte mist’. Bij minder dan 50 meter zicht gaat het ‘zeer dichte mist’ heten. In deze gevallen moet het KNMI volgens haar criteria een waarschuwing uitgeven.

Advertentie

Het gevaar van mist

Mist kan een groot gevaar zijn voor onder andere het wegverkeer. Dankzij het slechte zicht is het goed mogelijk dat een voorganger niet op tijd gezien wordt, waarna een botsing plaatsvindt. Het is daarom altijd van uiterst belang om de actuele situatie in de gaten te houden. Op Waakzaam vind je altijd de meest actuele waarschuwingen van het KNMI. Op het moment dat er eens sprake is van mist in de provincie waarin jij de weg op moet, dan ben je direct op de hoogte.

Christian Versloot is liefhebber van extreme weersomstandigheden sinds 2004, toen hij 9 jaar oud was. In de loop der tijd is Christians weerkennis flink gegroeid. Graag legt hij weerkundige verschijnselen aan u uit. Dat doet hij onder andere via de Waakzaam-app, op zijn website Bliksemdetectie.nl en als weerman bij de radio. Artikel geschreven op 06/11/2018.

Wat is een wolkbreuk?: De officiële definitie van zware neerslag
Wat is een wolkbreuk?

De officiële definitie van zware neerslag

Verder lezen
Zijn er in Nederland ook stormchasers?: Net als de tornadojagers in Amerika
Zijn er in Nederland ook stormchasers?

Net als de tornadojagers in Amerika

Verder lezen
Riviermist, waardoor ontstaat dat?: Een bijzonder weersverschijnsel
Riviermist, waardoor ontstaat dat?

Een bijzonder weersverschijnsel

Verder lezen
Extreem zacht in de winter, hoe kan dat?: Een blik op de weerkaart: hoge- en lagedrukgebieden
Extreem zacht in de winter, hoe kan dat?

Een blik op de weerkaart: hoge- en lagedrukgebieden

Verder lezen