Waakzaamapp.nl

Waarom regent het zo vaak?

Over regen en grijs weer in Nederland

Advertentie

Het is in Nederland één van de meest besproken onderwerpen: het weer. En dan in het bijzonder de – ik zet het tussen aanhalingstekens – “vele regen die er in Nederland valt”.

Nu heeft een fietser op zijn website toegelicht dat het eigenlijk wel meevalt met die regen! Hij hield tien jaar lang iedere dag bij of het nu regende of niet, en wat bleek: slechts op 10% van zijn ritten van of naar huis was het niet droog.

Maar toch blijft het een veelgehoord verhaal, dat het altijd regent. Misschien bedoelen mensen wel vaker: het is wat slechter weer, met grauwe dagen, waarop het misschien lang niet altijd regent.

Daar zit uiteraard wel een verklaring achter. Dus waarom het regelmatig grauw en grijs is in ons land, en waarom er regelmatig regen valt tijdens dat soort dagen, dat gaan we in deze blog eens onder de loep nemen! 🙂

Advertentie

Uitzoomen naar Europees niveau

Daarvoor moeten we uitzoomen naar Europees niveau. Zeker als ik het weerbericht schrijf, zelfs al is het voor de lokale radio, dan bekijk ik als eerste dit niveau.

En dan in het bijzonder de weerkaart met daarop ingetekend de hoge- en de lagedrukgebieden.

Waarom?

Omdat je aan de hand van de patronen die op deze kaart zichtbaar kunt zijn, een heel grove inschatting kunt maken wat het weer die week gaat doen.

Ligt er een hogedrukgebied boven Scandinavië? Dan draait de wind naar het oosten. In de zomer is er dan, en zeker als er ook een zuidelijk component bij aanwezig is, sprake van enorm heet weer. Maar in de winter – en bij een noordcomponent – kan het dan streng vriezen.

Andersom werkt het natuurlijk ook… kijk maar eens op de onderstaande weerkaart:

Advertentie

Een zogeheten ‘westcirculatie’ met een zuidcomponent op de weerkaart.
Bron kaart: WxCharts.eu

Westenwinden brengen Atlantische depressies

Wat we op die weerkaart zien, dat zijn twee lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan. Aan het einde van de pijl zien we Nederland liggen, zo in het geel-oranje gebied.

Aan de cycli om de lagedrukgebieden te zien draait de lucht tegen de wijzers van de klok in om het drukgebied heen. Althans, dat is zo op het Noordelijk Halfrond (in het zuiden gaat het precies andersom).

Het gevolg is dat we een grote pijl kunnen trekken vanaf de Oceaan richting ons land, want dat is waar de lucht vandaan gaat komen.

Zachte en vochtige oceaanlucht dus. Drie keer raden wat er vervolgens gebeurt.

Als je zegt wolken en regen, dan zit je een behoorlijk eind in de goede richting 🙂

Advertentie

…met regen als gevolg

Allereerst is er namelijk sprake van flink wat bewolking. Omdat dergelijke Atlantische depressies gepaard gaan met fronten is er sprake tussen verschillende soorten lucht – warme en koude.

Dat gaat gepaard met stijgende lucht waardoor wolken zich vormen. Met name bij een warmtefront is dat een dik pak bewolking waardoor het naast zacht en relatief vochtig, ook nog eens grijs en grauw wordt in ons land.

Maar dergelijke wolkenpakketten regenen vaak ook uit. Dat komt doordat waterdruppeltjes in de lucht met elkaar in ‘botsing’ komen. Dat heeft te maken met het feit dat niet ieder waterdruppeltje even groot is; het ene zakt dus wat meer terwijl het andere deeltje blijft hangen, enzovoort. Ook windstromingen in de wolken kunnen voor dergelijke botsingen zorgen, al dan niet op kleine schaal.

Op een bepaald moment is het waterdruppeltje te zwaar om in de wolk te blijven hangen. Het valt dan naar beneden in de vorm van (mot)regen.

Dat proces vindt veelvuldig plaats bij wolkenpakketten, en dus als gevolg daarvan ook bij fronten veroorzaakt door Atlantische depressies. Kijk maar eens op de onderstaande kaart. Het is precies hetzelfde tijdstip als de kaart hierboven – met bovendien de lagedrukgebieden en de pijl nog ingetekend. Kijk maar eens hoeveel neerslag er in de aanvoerrichting zit voor Nederland op het moment dat die kaart werkelijkheid zou worden.

Het zou betekenen dat we te maken krijgen met een flink wisselvallige periode!

En dat is waarom we vinden dat het regelmatig grijs of grauw is en/of dat het regelmatig regent 🙂

Advertentie

Bron weerkaart: WxCharts.eu

Christian Versloot is liefhebber van extreme weersomstandigheden sinds 2004, toen hij 9 jaar oud was. In de loop der tijd is Christians weerkennis flink gegroeid. Graag legt hij weerkundige verschijnselen aan u uit. Dat doet hij onder andere via de Waakzaam-app, op zijn website Bliksemdetectie.nl en als weerman bij de radio. Artikel geschreven op 21/11/2018.

Warmer in de stad: fabel of fictie?: Hoe komt dat eigenlijk? Een blik op het stadseffect.
Warmer in de stad: fabel of fictie?

Hoe komt dat eigenlijk? Een blik op het stadseffect.

Verder lezen
Onweersfoto’s uit noord-Nederland: Het onweer van 20 juli 2019 in Roodeschool
Onweersfoto’s uit noord-Nederland

Het onweer van 20 juli 2019 in Roodeschool

Verder lezen
Wat is een wolkbreuk?: De officiële definitie van zware neerslag
Wat is een wolkbreuk?

De officiële definitie van zware neerslag

Verder lezen
Zijn er in Nederland ook stormchasers?: Net als de tornadojagers in Amerika
Zijn er in Nederland ook stormchasers?

Net als de tornadojagers in Amerika

Verder lezen